Home » Recepten » Avondeten » Linzen-groente ovenschotel met zoete aardappel topping

Ingrediënten

  • 1 el olijfolie
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 wortels, fijngehakt
  • 2 stengels bleekselderij, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 blik (400g) linzen, afgespoeld en uitgelekt
  • 400g tomatenblokjes uit blik (zonder toegevoegd zout)
  • 100 ml groentebouillon (natriumarm)
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 500g zoete aardappel, geschild en in blokjes
  • 50 ml melk (plantaardig of koemelk)
  • Snufje nootmuskaat (optioneel)
  • Verse peterselie, fijngehakt (voor garnering)
5,0

Deze hartverwarmende ovenschotel zit boordevol voedzame linzen en kleurrijke groenten, afgetopt met een zachte laag zoete aardappelpuree. Het is een complete en gezonde maaltijd, perfect voor kleine eters. Je zult zien hoe gemakkelijk je jouw kleintjes hiermee aan tafel krijgt!

  • Avondeten
  • Moeilijkheid: Makkelijk
  • Porties: 4
  • Leeftijd: vanaf 8 maanden
  • Voorbereiding: 20 minuten
  • Kooktijd: 25 minuten

Bereiding

  • 1
    Verwarm de oven voor op 180°C.
  • 2
    Verhit de olijfolie in een pan op middelhoog vuur. Fruit de ui, wortel en bleekselderij circa 5-7 minuten totdat ze zacht zijn. Voeg de knoflook toe en bak nog 1 minuut.
  • 3
    Voeg de afgespoelde linzen, tomatenblokjes, groentebouillon en oregano toe aan de pan. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat 10-15 minuten sudderen, of totdat de saus iets is ingedikt.
  • 4
    Kook ondertussen de zoete aardappelblokjes in een aparte pan met water gaar in ongeveer 15 minuten. Giet af.
  • 5
    Stamp de zoete aardappel fijn met de melk tot een gladde puree. Voeg eventueel een snufje nootmuskaat toe.
  • 6
    Schep het linzen-groentemengsel in een ovenschaal. Verdeel de zoete aardappelpuree erover en strijk glad met een spatel of de achterkant van een lepel.
  • 7
    Bak de ovenschotel 20-25 minuten in de voorverwarmde oven, of totdat de zoete aardappelpuree lichtbruin is en de vulling borrelt.
  • 8
    Laat de schotel enkele minuten afkoelen voor het serveren. Garneer met verse peterselie.

Serveertip: Garneer de ovenschotel met wat verse peterselie en serveer eventueel met een kleine, frisse komkommersalade voor extra textuur en vitamines.

Deel dit recept

Beoordelingen voor Linzen-groente ovenschotel met zoete aardappel topping

Ovenschotel om te smullen

9 oktober 2025

Wat een zalige ovenschotel! De hartige linzenvulling met de verse groenten is al super, maar die fluweelzachte zoete aardappelpuree erop maakt het echt af. Het is bovendien niet ingewikkeld om te maken; even de boel snijden en dan de oven in, hoef je er niet meer naar om te kijken. Een voedzame en lekkere maaltijd voor het hele gezin.

Marit

Beoordeel dit recept

Andere lekkere recepten